Laksens reise; fra rogn til middag
Få et interessant innblikk i hvordan laksen blir produsert. Under denne turen får besøke settefiskanlegg, havfiskanlegg og laksefabrikk sammen med en kunnskapsrik formidler som forteller deg om bransjen og produksjonen.
Få et interessant innblikk i hvordan laksen blir produsert
I samarbeid med Kystmuseet tar vi deg med til et topp moderne settefiskanlegg, havfiskanlegg og slakteri.
Dere vil få se og lære om laksens løp fra yngel (liten fisk) og hele veien til ferdig bearbeidet filet. Gjennom en kunnskapsrik formidler vil dere høre om hvordan hele oppdrettseventyret startet på Hitra og frem til i dag. I tillegg vil dere få uavhengig informasjon om fordeler og utfordringer med bransjen. Turen vil vise dere hvor viktig bransjen er når det kommer til skaping av arbeidsplasser langs hele norskekysten. På alle de 3 lokalitetene dere besøker vil dere se topp moderne og høyteknologiske anlegg i drift.
Turen kan avsluttes med laksemåltid i vår restaurant.
Praktisk info om turen
Turen går fra Hitra Hurtigbåtterminal på Sandstad. Dere vil bli transportert i hurtiggående RIB-båter mellom lokalitetene.
Besøkende må være i stand til å dra ut i åpen båt og komme seg opp en liten leider ute på oppdrettsanlegget. Det er ingen nedre aldersgrense, men barn må være i følge med voksen.
Mulighet å arrangere lunsj underveis.
Passer fra 4-24 personer
Flytedresser, redningsvester, hjelm, briller og gummistøvler
Det anbefales å ha på varme klær og fottøy, lue og ev. kamera.
Gruppe- og familievennlig aktivitet
Varighet ca. 4 timer
Kan “fra rogn til middag” passe deres gruppe?
Ta kontakt med oss i dag for et godt tilbud!
Flere gruppeaktiviteter
Havørnsafari med Nattseilerne fra Hopsjø
Vi går i Parelius’ farvann og blir med Nattseilerne ut på tokt i Dolmsundet. Mannskapet ombord i Nattseilerskutene Buabruket og Barmfjordsbruket forteller den spennende historien om Handelsstedet Hopsjø, Krambua, Parelius-familien og en fordums storhet.
I PARELIUS’ FARVANN
Vi går i Parelius’ farvann og blir med Nattseilerne ut på havørnsafari i Dolmsundet. Mannskapet ombord i Nattseilerskutene Buabruket og Barmfjordsbruket forteller den spennende historien om Handelsstedet Hopsjø, Krambua, Parelius-familien og en fordums storhet.
Gli ut fjorden med en av de gamle båtene til Nattseilere. Opplev stillheten med den gamle måten å ta seg frem på sjøen på og kom tett på natur og dyreliv.
Vi seiler inn mellom holmer og skjær i og rundt Dolmsundet, og også forbi middelalderkirken Dolm kirke.
Det er muligheter for fiske og vi kan nesten garantere at vi ser havørn.
Hva med å avslutte nattseilertoktet med en deilig lunsj på Hopsjøbrygga?
Turene med Nattseilerne passer for alle aldersgrupper. Ta med varme klær. Vindtett jakke og gjerne ull innerst.
Turen tar ca to timer og passer for liten og stor.
Velkommen ombord!
Passer fra 2-20 personer
Varighet 1-3 timer
Avgang fra Hopsjø, 5 min fra hotellet
Kan kombineres med lunch på Hopsjøbrygga
Turene går på dagtid
Flere spennende gruppeaktiviteter
Landstrykertokt: Bli med på et kystseilas i øyrikets farvann
Opplev øyrikets enestående skjærgård på nært hold
Bli med de 45 fot store fembøringene “Fri” og “Thorvald Haraldsen” som mannskap og medseiler på et seiltokt i øyrikets farvann. Gli ut fjorden og opplev stillheten med den gamle måten å ta seg fram på sjøen på.
Velkommen ombord!
Opplev øyrikets enestående skjærgård på nært hold
Bli med de 45 fot store fembøringene “Fri” og “Thorvald Haraldsen” som mannskap og medseiler på et seiltokt i øyrikets farvann. Gli ut fjorden og opplev stillheten med den gamle måten å ta seg fram på sjøen på.
Kom helt tett på natur og dyreliv, det er muligheter for fiske og det er ikke utenkelig at vi får oppleve havets flyvende konge - havørnen - på nært hold.
Muligheter for måltid ombord eller om vi går i land på en av øyrikets flotte spisesteder for dagens lunch eller middag.
Velkommen ombord!
Praktisk om turene og båtene
Fembøringene “Fri” og “Thorvald Haraldsen”
Hver båt har plass til 12 passasjerer, i tillegg til mannskap bestående av skipper og hjelpemann.
45 fots båter med råsegl og motor.
Fembøringene har hjemmehavn på Hopsjø, og er en del av et samarbeid mellom Røde Kors og Hopsjø Kyst- og kultursenter.
Praktisk info om turene
Passer fra 6-24 personer
Varmedresser og redningsvester til alle
Måltid ombord eller vi går i land for lunch
Gruppe- og familievennlig aktivitet
Varighet 3-6 timer eller etter avtale
Turene har avgang fra Hopsjøbrygga, bare 5 min fra hotellet
Passasjerer har mulighet til å bidra som medseiler og “mannskap”
Turene går på dagtid
Kan Landstrykertoktet passe deres gruppe?
Ta kontakt med oss i dag for et godt tilbud!
Flere spennende gruppeaktiviteter:
Besøk hos lokale matprodusenter
På Hitra finner du mange gode lokalmatsprodusenter. Bli med på besøk til noen av disse og bli kjent med menneskene, historiene, lidenskapen og livsstilen. Vi tar turen ut til Helgebostad og Kvenvær for å møte gjestfrie og kunnsakpsrike produsenter - alle med ulike produkter.
På Hitra finner du mange gode lokalmatsprodusenter. Bli med på besøk til noen av disse og bli kjent med menneskene, historiene og lidenskapen. Vi tar turen ut til Helgebostad og Kvenvær for å møte gjestfrie og kunnsakpsrike produsenter - alle med ulike produkter.
Hitra Gårdsmat
Vi tar først turen innom det lille ysteriet Hitra Gårdsmat på Helgebostad . Der driver de med filosofien at glade kyr gir gode oster. Og dette stemmer vel ganske godt fordi deres os- ter er godt meriterte med gull og andre medaljer fra VM, NM og er rekke andre kåringer. Her får du være med og hilse på kyrne i fjøsen for så å bli med ned til ostegrotta og høre om produksjonen og gården før du får smake på gårdens mange spennende oster.
Helgebostad Hagebruk
Dere får bli med på en inspirerende tur ut i åkeren på Helgebostad Hagebruk med dyktige og kunnskapsrike Elisa. Her kan praten gå i det uendelige om hva som måtte intressere dere mest; dyrking, ernæring, grønnskaer og mye mer! Elisa er utdanning innen ernæring og dyrker velrennomerte grønnskaer som blant annet serveres på Michelin-restauranter.
Opplevelsen er sessongbasert.
Ølsmaking og lyn-bryggerkyrs på Storm Brygghus
Senere går turen til Storm Brygghus på Kvenvær gjør ølsmaking til en minneverdig opplevelse. I en koselig atmosfære får du høre lokale historier om brygghuset og grenda. Mens dere får smake på deres egne produksjon får dere et lite lynkurs i ølbrygging hvor de fleste sanser blir satt i sving! Dere får også være med inn hvor ølet brygges og se hvordan produkjsonslinjen driftes.
Vertskapet på brygghuset, Arne og Siv er begge utrolig gjestfrie. Og legger gjerne opp til live-musikk og god stemning.
Hjorteforing på DalPro: Opplev hjorten på nært hold
Å få mate hjorten rett fra hånda er en spesiell opplevelse du ikke får mange andre steder - og det er like populært for barn som for voksne.
Få nærkontakt med hjorten!
Å få mate hjorten rett fra hånda er en spesiell opplevelse du ikke får mange andre steder - og det er like populært for barn som for voksne.
Når det ringes i bjella på DalPro vet hele gården hva som er i ferd med å skje. Sauene breker og hønene klukker. Så dukker de opp mellom trærne, hjorten. Bjella betyr mat og det har de lært seg. De kommer travende bortover jordet og til alle de spente gjestene som står klare med litt mat i hånden.
Opplegg for grupper
Hjorteforing
Omvisning
Lunch
Felles transport
Ikke bare hjort på DalPro
Etter hjorteforingen får dere hilse på sauene. De er godt vant med mennesker og elsker å bli klødd litt på. Skulle man ønske litt mat serverer DalPro Grådsmat sine helt egne viltburgere. Og før besøket er over kan dere besøke gårdsbutikken og kjøpe med seg alt fra spekemat til deres premierte lammeskank som vant årets måltid.
Gårdsbutikk med lokale produkter
I 2019 åpna den nye gårdsbutikken. Her har du mulighet til å kjøpe lokale produkter fra Hitra og Frøya.
DalPro er en vekstbedrift
DalPro er en gård som driver med hjort og villsauhold, men de er ikke bare en gård. DalPro er også en vekstbedrift. Noen mennesker faller utenfor det alminnelige velferdsbilde for lengre eller kortere perioder. Dette er mennesker som felleskapet har et ansvar for å hjelpe til en meningsfylt tilværelse. Dette ansvaret tar DalPro absolutt sin del av.
Gården har ca. 45 deltakere og 20 ordinært ansatte. I tillegg har de jobbklubb og kompetanseopplæring. Deltakerne er med på å drive gården samtidig som de produserer en rekke produkter av høy kvalitet.
Handelsstedet Hopsjø - stedet med historisk sus
Hopsjøbrygga med restauranten “Traktørstedet Landstrykeren”, den gamle og godt bevarte krambua, gammelbåtforeningen Nattseilerne og hvalfangstmuseet. Et historisk “kinderegg” for store og små.
Hopsjøbrygga og traktørstedet Landstrykeren
Handelsstedet Hopsjø - Stedet med historisk sus
Nils Rosing Parelius (1753-1799) gjorde tidlig Hopsjø til et kjent handelshus med en rik og spennende historie. Nils fraktet fiskeprodukter på egne skip fra Hopsjø til Spania og Europa for øvrig og i retur hadde han edle varer som frukt, tobakk og brennevin i lasten. Varer ble fraktet, noe ble kjøpt og noe også smuglet, for selveste Parelius var en kar med mye på ferde.
Vårt Handelssted har en rik historie og det er derfor viktig for oss å få dele denne historien med deg. Gjennom anisblokk på kramboden, kruttrøyken i hvalfangstmuseet, velsmakende mattradisjoner og yrende markedsliv håper alle vi på Hopsjøbrygga at du vil få et minneverdig besøk hos oss, samtidig som du også kan utforske øyregionen Hitra og Frøyas mange andre kvaliteter.
TRAKTØRSTEDET LANDSTRYKEREN - ET SPISESTED SOM MÅ OPPLEVES
Traktørstedet Landsstryker´n er blitt kjent som et spisested du bør være innom når du er på Hitra. Her ligger det gammel og ekte historie i veggene og bryggas kokker har blitt kjent for å servere smakfull og delikat mat. Det satses på kortreist mat, og du kan ta en enkel lunch, eller fullverdig middag med delikate forretter, hovedretter og dessert.
Det veksler mellom middagsbuffeter eller bryggas anerkjente a la carte-meny som skiftes gjennom sesongen. De meste tilberedt av kortreiste råvarer og laget fra bunnen av på bryggas eget kjøkken. Her er det ikke halvfabrikata, men ekte vare som brygga ellers.
KRAMBUA
Hopsjøen var et av Trøndelagskystens største handelssteder på 17- og 1800-tallet. Hopsjøens egen krambu er et lite museum over gamle tider på Hopsjøen, da krambua var stedets butikk og samlingspunkt.
Krambua er holdt slik den en gang var og fremdeles kan du her få kjøpt en del varer - som drops i løs vekt, postkort, skjermluer, krus souvernirer mm. Når man kommer inn i butikken, så føles det som man er 100 år tilbake i tid.
Krambua var gamle dagers treffpunkt, her fikk du vite siste dagers hendelser og mangt og mye ble diskutert. De som eide og drev de mange små krambuer rundt om i landet hadde på mange vis makten til å "berge" en familie i trange tider - eller det motsatte. Vår krambuvert kjenner Hopsjøens historie og kan ta grupper med på en guidet tur i Hopsjøens historie
HVALFANGSTMUSEET
I bryggas tredje etasje finner du et hvalfangstmuseum. Fra 1926 til 1962 lå det en hvalfangststasjon like ved Hopsjø hvor det ble fanget omtrent 100 hvaler hvert år. Dette ble også en av de viktigste arbeidsgiverne i område da det var jobb for over 100 menn der. På museet finner du objekter og autentiske beskrivelser fra hvalfangsten i Norge på 20-tallet.
ÅPNINGSTIDER OG ANNEN PRAKTISK INFO
Dette og mye mer finner du på Hopsjøbrygga sine nettsider.
Besøk et oppdrettsanlegg
Hva vet du egentlig om norsk oppdrett?
Bli med Kystmuseet til et oppdrettsanlegg og lær om moderne havbruk! Vi tar deg med ut i båt til et oppdrettsanlegg i normal drift. Her får du et grunnleggende innblikk i norsk havbruk. Vi mener den beste plassen for å lære om havbruksnæringen er ute på merdkanten. Der det skjer!
Hva vet du egentlig om norsk oppdrett?
Bli med Kystmuseet til et oppdrettsanlegg og lær om moderne havbruk!
Vi tar deg med ut i båt til et oppdrettsanlegg i normal drift. Her får du et grunnleggende innblikk i norsk havbruk. Vi mener den beste plassen for å lære om havbruksnæringen er ute på merdkanten. Der det skjer!
Våre turer egner seg for både store og små og varer i 1 time og 30 min. Utgangspunktet for turen er hurtigbåtterminalen på Sandstad, Hitra. Vi tilbyr omvisninger på både norsk og engelsk.
Praktisk informasjon
Besøkende må være i stand til å dra ut i åpen båt og komme seg opp en liten leider ute på oppdrettsanlegget. Det er ingen nedre aldersgrense, men barn må være i følge med voksen.
Alle turer må forhåndsbestilles senest kl 15.00 dagen før.
Vi tar forbehold om været. Er det for dårlig vær, vil visningsturen bli kansellert.
Pga. smittevern kan det komme endringer og tilpasninger i vårt tilbud.
Les mer, se åpningstider og bestill plass på Kystmuseet sine nettsider!
Opplev øyrikets enestående skjærgård på nært hold
Bli med de 45 fot store fembøringene “Fri” og “Thorvald Haraldsen” som mannskap og medseiler på et seiltokt i øyrikets farvann. Gli ut fjorden og opplev stillheten med den gamle måten å ta seg fram på sjøen på.
Velkommen ombord!